Artiest banner

Ray Smith


Biografie

Ray heeft in zijn jeugd spelenderwijs gitaar leren spelen. Is al jong begonnen met zijn optredens op de verjaardagen van familie, vrienden en kennissen. Dit resulteerde in het spelen in verschillende bandjes. Een van de bands waarin hij ruim 7 jaar gespeeld heeft was de Moluks/Indische formatie “Siafusu”.
De muziekstijl, disco/funk, bestond uit covers van bandjes als Massada, Time Bandits, Santana en het zogenaamde Indische repertoire. Hiermee is geruime tijd in de Benelux opgetreden.

Jaren later is Ray als zanger/gitarist/toetsenist begonnen bij de band “Cinnamon” uit Amersfoort.
Deze band, bestaande uit wat “oudere” Indische jongeren (veertigers), bracht het country en indo repertoire op vooral de Indische feesten, pasars, bruiloften en partijen. Er werd door heel Nederland met veel succes opgetreden. De laatste band waarin hij gespeeld heeft was “Restless” eveneens uit Amersfoort afkomstig. Deze band bracht een breed repertoire voor vooral de feesten en partijen: reggae, disco, funk, country, rock & roll en indo-rock. Begin 2000 is Ray uit de band gestapt omdat het weer tijd was voor wat anders.

Hierna is hij samen met Jenny een duo begonnen en heeft zich toegelegd op de disco en dance classics. Gezien de hit-revival van muziek uit de jaren 70 en 80 bleek deze formule aan te slaan.

Begin 2001 ontstond het idee met collega artiesten om samen te gaan optreden. Dit project resulteerde in de formatie “THREE IN ONE”. “Three in one” bestond uit The B-Brothers, Ro Deira en Jenny & Ray. De formule bestond uit het aanbieden van een spetterende show van 60 minuten muziek van drie verschillende genres Rock & Roll, Carribian en Dance-classics. Een ieder kwam dus aan zijn trekken maar na ruim vier jaar besloot zijn zangpartner Jenny het voor gezien te houden.
Ray besloot om als “solist” verder te gaan.

Ray is vanaf 2017 actief bij platenlabel  Rood-Hit-Blauw produkties om zich toe te leggen op Nederlandstalig repertoire, zijn vorige singles zijn:  “Zonnestralen’, Oh Lala, Pak me dan en Kom met me dansen

Nieuws

Ray Smith start 2020 met ‘Liefde’

Ray Smith nam begin 2019 een gokje om het roer muzikaal om te gooien. Na het uitbrengen van vier vrolijke singles kwam hij met het rustige nummer ‘Als je gaat’. Volgens Ray heeft dat goed uitgepakt. De tekst had hijzelf geschreven en dat geldt ook voor de opvolger ‘Liefde’. Deze lag al geruime tijd op de plank, maar Ray had er nog geen melodielijn voor bedacht. Een paar maanden geleden kreeg hij de ingeving om ‘Truly’  van Lionel Richie hiervoor te gebruiken.

Met dat idee ging Ray naar producer Laurens van Wessel. ‘Ik vertelde hem dat ik een nummer in m’n hoofd had zitten waar ik een liedje op wilde maken. Laurens gaf aan dat hij het graag wilde proberen, maar dan moest ik hem de vrije hand geven om zonodig dingen te wijzigen. Hij weet dat ik van orkestachtige producties houd en dat heeft hij dan ook door middel van pauken en life drums weten te bewerkstelligen. Nadat ik de demo hoorde kreeg ik kippenvel. Naast een ander intro heeft Laurens nog een aantal wijzigingen aangebracht. Ik ben er heel erg blij mee’, glundert Ray.

Inmiddels timmert Ray alweer een kleine vier jaar aan de weg om zijn muzikale carrière gestalte te geven. Al die tijd werkt de uit Amersfoort afkomstige zanger al met een vaste groep mensen om zich heen. ‘In mijn geval zijn dat Laurens van Wessel, Ronald Visch van platenlabel Rood-Hit-Blauw en clipproducent Jaap van Didden. Ik weet wat ik van hen kan en mag verwachten en dat is omgekeerd precies hetzelfde. Omdat ik nog meer teksten op de plank heb liggen, kan het zo maar zijn dat er binnen afzienbare tijd wederom een vervolg op ‘Liefde’ komt’, verklapt Smith.

Tot half februari 2020 is Ray wekelijks te zien in de RTL 4 muziekshow ‘All Together Now’. Voor het tweede opvolgende jaar mag hij zich jurylid noemen. Dat levert hem leuke contacten op met artiesten en ook voor het netwerken is dat een prima ‘baantje’. Zijn plek op de juri-tribune is de tweede van links op de voorstse rij.

De CD single ‘Liefde’ is vanaf 20 januari 2020 verkrijgbaar en te streamen op de bekende platforms. De videoclip ter promotie van de nieuwe single is op diverse televisiestations en Youtube te zien.

Ray Smith….…alweer een Rood-Hit-Blauw produktie.

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring