Artiest banner

Ray Smith


Biografie

Ray heeft in zijn jeugd spelenderwijs gitaar leren spelen. Is al jong begonnen met zijn optredens op de verjaardagen van familie, vrienden en kennissen. Dit resulteerde in het spelen in verschillende bandjes. Een van de bands waarin hij ruim 7 jaar gespeeld heeft was de Moluks/Indische formatie “Siafusu”.
De muziekstijl, disco/funk, bestond uit covers van bandjes als Massada, Time Bandits, Santana en het zogenaamde Indische repertoire. Hiermee is geruime tijd in de Benelux opgetreden.

Jaren later is Ray als zanger/gitarist/toetsenist begonnen bij de band “Cinnamon” uit Amersfoort.
Deze band, bestaande uit wat “oudere” Indische jongeren (veertigers), bracht het country en indo repertoire op vooral de Indische feesten, pasars, bruiloften en partijen. Er werd door heel Nederland met veel succes opgetreden. De laatste band waarin hij gespeeld heeft was “Restless” eveneens uit Amersfoort afkomstig. Deze band bracht een breed repertoire voor vooral de feesten en partijen: reggae, disco, funk, country, rock & roll en indo-rock. Begin 2000 is Ray uit de band gestapt omdat het weer tijd was voor wat anders.

Hierna is hij samen met Jenny een duo begonnen en heeft zich toegelegd op de disco en dance classics. Gezien de hit-revival van muziek uit de jaren 70 en 80 bleek deze formule aan te slaan.

Begin 2001 ontstond het idee met collega artiesten om samen te gaan optreden. Dit project resulteerde in de formatie “THREE IN ONE”. “Three in one” bestond uit The B-Brothers, Ro Deira en Jenny & Ray. De formule bestond uit het aanbieden van een spetterende show van 60 minuten muziek van drie verschillende genres Rock & Roll, Carribian en Dance-classics. Een ieder kwam dus aan zijn trekken maar na ruim vier jaar besloot zijn zangpartner Jenny het voor gezien te houden.
Ray besloot om als “solist” verder te gaan.

Ray is vanaf 2017 actief bij platenlabel  Rood-Hit-Blauw produkties om zich toe te leggen op Nederlandstalig repertoire, zijn vorige singles zijn:  “Zonnestralen’, Oh Lala, Pak me dan, Kom met me dansen, Liefde, Ga met me mee.

Nieuws

Ray Smith brengt dancehit ‘Hold on to my love’ tweetalig uit!

Eigenlijk had Ray Smith al een idee voor een nieuwe single. Sterker nog, hij was al begonnen met het schrijven van een tekst. Toch liep het allemaal anders dan gepland. In het begin van dit jaar was Ray thuis aan het klussen omdat zijn kinderen één voor één het ouderlijk huis gaan verlaten. Het echtpaar Smith zag dan ook de noodzaak in om één en ander te gaan opknappen én te veranderen.

Ray: ‘Zo was ik een slaapkamer aan het leeghalen, nieuwe vloer er in, verven, behangen etc. Als ik aan het klussen ben dan staat de muziek natuurlijk altijd aan. Dan kan ik lekker meezingen en heb ik het idee dat de tijd wat sneller gaat. Maar het is dan natuurlijk ook veel gezelliger. Op een gegeven moment had ik muziek uit de jaren ‘70 en ‘80 opstaan. Ineens hoorde ik de danceklassieker ‘Hold on to my love’ van Jimmy Ruffin. Deze plaat, die oorspronkelijk verscheen in 1979, bleef in mijn hoofd hangen. Het ritme en de tekst sprak me aan. Tja, en wat doe je dan, nog een keertje draaien en nog een keer. Dan in je favorieten zetten op Spotify en ik liet het aan mijn vrouw horen in de auto. Ook zij vond het een lekker nummer. Nu ben ik zelf niet zo van het coveren van nummers, wat velen wel doen, maar mijn producer Laurens van Wessel en ik verzinnen mijn meeste nummers namelijk zelf. Ik schrijf de teksten en samen zoeken we de muziek erbij. Dan is het, vind ik, ook echt je eigen ding. Lekker creatief bezig zijn in de studio en iets vormgeven is het mooiste wat er is’.

Ray liet het nummer vervolgens aan Laurens horen en had inmiddels een passende Nederlandstalige tekst erbij geschreven. Toen de Nederlandstalige versie klaar was hebben ze de originele Engelstalige versie ook maar meteen opgenomen. Dat was in eerste instantie voor de grap. Toen beide versies waren opgenomen groeide het idee, in overleg met platenlabel Rood-Hit-Blauw om toch maar beide versies te gaan uitbrengen. Dit hadden ze in het verleden ook al een keertje eerder gedaan. Destijds brachten ze een Nederlandse en een Spaanse versie van hetzelfde nummer uit. Ray vindt zelf dat beide versies heerlijk zijn om naar te luisteren. Hij laat het verder aan de diverse radiostations over welke ze willen gaan draaien. Uiteraard is hij zeer benieuwd wat de luisteraar ervan vindt.

De CD-single ‘Hou vast aan de liefde’/ ‘Hold on to my love’ is vanaf 12 april 2023 verkrijgbaar en legaal te downloaden op de bekende platforms. De videoclip ter promotie van de nieuwe single is op diverse televisiestations en Youtube te zien.

Ray Smith ‘Hou vast aan de liefde’/ ’Hold on to my love’….Een Rood-Hit- Blauw productie

————————

Voor de redactie(s):

Platenmaatschappij: Rood-Hit-Blauw – info@roodhitblauw.nl RTV Promotie: Score Promotions ism Rood-Hit-Blauw

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring